azijska kuhinja

U receptu vas traže oyster sauce, a vi ga nemate? Zamijenite ga jednim od ovih osam alternativa

Nema smisla samo radi jednog recepta kupovati cijelu bocu, zato je dobro poznavati druge opcije

Oyster sauce ili umak od kamenica namirnica je koja se često koristi u azijskoj kuhinji, a u zapadnom svijetu prihvatili su je i počeli uključivati u recepte jer se radi o izrazito potentnoj namirnici koja svakom jelu može dodati slasnost, odnosno umami. Najčešće se koristi tijekom pripreme woka, u marinadama za meso ili pak kao sastojak preljeva za razno pečeno povrće. Iako je doista specifičnog okusa te jelima daje posebnu dimenziju, to ne znači da recept za neki specijalitet neće biti uspješan ako taj sastojak izbacite ili umjesto njega iskoristite neku drugu, a sličnu namirnicu. Pogotovo ako umak od kamenica inače ne koristite i ne želite radi jednog recepta kupovati cijelu bocu koja će vam zatim mjesecima stajati otvorena u hladnjaku, korisno je znati čime ga možete zamijeniti. U nastavku saznajte koje su dobre zamjene za oyster sauce.

image
Showcake/Getty Images/istockphoto

Umak do soje

Najjednostavnije rješenje je da zamijenite umak od kamenica umakom od soje, koji će jelima također dati željenu slasnost i umami, premda nema tu slatkoću kao oyster sauce. Svakako prilagodite količine pa dodajte malo manje umaka od soje nego što recept traži umaka od kamenica, kao i prstohvat smeđeg šećera da nadoknadite tu slatkoću. Korisno u veganskim jelima.

Slatkasti umak od soje
Indonezijski slatki umak od soje bit će dobra zamjena za oyster sauce, samo preskočite dodavanje smeđeg šećera. Štoviše, dozirajte ga pažljivo jer je taj umak od soje zapravo slađi od umaka od kamenica. Ovaj će umak odlično funkcionirati u jelima iz woka koja se poslužuju s rezancima.

Hoisin umak
Ako u vašem hladnjaku imate zalutalu bočicu hoisin umaka, odlično, jer je on najbolji nadomjestak za umak od kamenica i može se koristiti u istim količinama. Jedini nedostatak je manjak blago ribljeg okusa koji inače umak od kamenica daje jelima. Pritom je hoisin gušći, slađi i općenito se koristi u manje jela od umaka od kamenica.

image
Drong/Getty Images/istockphoto

Teriyaki umak
Iako je teriyaki slađi od umaka od kamenica i malo je pikantniji, odlično će ga zamijeniti u jelima od povrća i riže, osobito iz woka. Ovom bi umaku moglo faliti malo soli, tako da ne zaboravite provjeriti okuse i po potrebi dodati prstohvat soli.

Worcestershire umak
Ovaj fermentirani umak također ulazi u skupinu dodataka koji jelima daju izrazit umami, a budući da se radi od melase i inćuna, ima i slatkoću i slanost i riblji okus koji obilježava umak od kamenica. Budite samo pažljivi jer je worcestershire izrazito intenzivan i može lako prevladati okus samog jela pa ga štedljivo koristite u marinadama ili pak u jelima od mesa prženima u woku.

Tamari umak
Tamari je odlično rješenje kako dodati umami okus jelima bez glutena - a budući da je i slatkast i slankast te podsjeća na soju, dobit ćete sve što želite u svom jelu pomoću jednog umaka.

image
Whitejack/Getty Images

Inćuni
Inćuni, kao i pasta od inćuna, jelima daju izrazito slankast i riblji okus, koji može podići jelo na višu razinu. No, budući da nema slatkoću koja obilježava umak od kamenica, dodajte uz inćune i prstohvat šećera.

Temeljac od gljiva
Mrkvu, celer i kombinaciju sušenih i svježih gljiva skuhajte u loncu kako biste dobili temeljac od gljiva koji zatim smrznite u posudici za pripremu leda kako biste ga uvijek imali na raspolaganju za ubacivanje u juhe, variva ili čak wok. Budući da je ovaj temeljac doista bogat okusom, neće vam smetati što nedostaje malo slatkoće.

Kako nastaje umak od kamenica

Tradicionalno se umak od kamenica radi iskuhavanjem tih mekušaca odnosno školjkaša u vodi kako bi se iz njih izvukli okusi u neki oblik juhe od školjki. Ta se tekućina zatim procijedi i kuha sa soli i šećerom dok se ne zgusne i ne karamelizira te tako pretvori u tamno smeđi sirup koji istovremeno ima slatkasti, ali i kiselkasto-slani okus, uz suptilne arome morskih plodova. Za njegovu gustoću odnosno viskoznost odgovoran je kukuruzni škrob, koji je jedan od učestalih sastojaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:28